CJRAE Brașov este un centru educațional regional cu 147 de angajați, dintre care 138 sunt cadre didactice, consilieri școlari plus logopezi. CJRAE Brașov este singurul angajator pentru fiecare consilier școlar și logoped din județul Brașov. Consilierii noștri lucrează în colaborare cu întreaga comunitate școlară, lucrează îndeaproape cu elevii pentru a le planifica programul de studii, pentru a le susține performanța școlară, pentru a le analiza progresul, pentru a stabili obiective academice, precum și pentru a implementa intervenții academice.
Consilierii școlari comunică permanent cu familiile pentru a oferi actualizări cu privire la rezultatele și prezența elevilor, precum și pentru a le recunoaște succesele. De asemenea, aceștia se concentrează pe dezvoltarea integrală a elevilor, facilitează oportunitățile de învățare socială/emoțională, îi conectează pe elevi la activități și cursuri opționale bazate pe interesul lor, construiesc alianțe între școala de acasă și comunitate și oferă o atenție individualizată continuă pentru a asigura succesul elevilor. Consilierii școlari facilitează consilierea individuală și de grup, precum și consilierea de intervenție în situații de criză, după caz. Aceștia îi ajută pe elevi să își înțeleagă punctele forte și talentele, precum și modul în care aceste abilități pot fi utilizate în diverse specializări și cariere universitare, facilitează activitățile la nivelul școlii, îi ajută pe elevi în procesul de admitere la facultate și în toate etapele următoare ale educației lor secundare. Ca un punct important în ceea ce privește prevenirea comportamentelor de risc ale tinerilor, trebuie să ne ocupăm de probleme legate de motivația de a învăța, agresivitate, droguri, bullying etc. Avem, de asemenea, o minoritate mare de romi în unele școli și toate problemele cu care aceștia vin din cauza sărăciei, a lipsei de interes, a lipsei de educație a părinților etc. Ne ocupăm de simptome depresive și de anxietate, hiperactivitate, ideație suicidară și comportament în caz de boli cu transmitere sexuală, stiluri de viață cum ar fi abuzul de substanțe, inclusiv alcool, fumat și droguri ilegale; putem vorbi despre tulburări de somn, probleme de nutriție și lipsa de activitate fizică, excesul de utilizarea excesivă a internetului și interacțiunea socială pe Facebook.
În comunitățile de romi încercăm să ajutăm aceste comunități să își consolideze forțele pentru o mai bună educație a copiilor romi, cu respect pentru fiecare individ, împotriva discriminării structurale și a antițigănismului. Consilierii noștri elaborează programe educaționale în școlile cu copii romi pentru o mai bună înțelegere a nevoilor comunității locale de romi, pentru a face posibilă tranziția acestor copii de la o viață dependentă către o persoană autonomă și educată. Ne concentrăm, acolo unde este posibil, pe un stil de viață mai bun, încercând să implementăm conceptul de viață profesională ca obiectiv pentru majoritatea copiilor romi care frecventează școala, deoarece considerăm că este un beneficiu pentru întreaga comunitate romă.